Kiegészítők

A kézzel készült szőnyegek eredetileg a vándorló nomád törzseket szolgálták.
Sátraikban a padlót és az ajtó helyét is szőnyeg takarta, de kilim technikával készült szőnyeg volt az ágy és a párna, az ember által hordott teherhordó átalvető, terménytartó, evőeszköztartó, sótartó, sátorzseb, ruhászsák vagy a vándorlásnál „hajókoffernek” is használt bölcső. Szőnyegekkel melegítették lovaikat, tevéiket is.
Üzletünkben megtalálhatók a szövéssel és csomózással készített, párnának, falidísznek használható különböző méretű zsákok, teve díszek, amelyek segítik a harmónia megteremtését otthonunkban.

Drágakő Fából – Megkövesedett fa Arizónából

Kínálatunk különleges darabjai az arizóniai kövek.

Mintegy 200 millió évvel ezelőtt, a földtörténet triász korszakában, amikor dinoszauruszok éltek a Földön, Arizóna területét tróusi esőerdők borították. Ekkor fejlődtek ki a tűlevelűek. Ezek között az elsők egyike a 30-60 méter magasságot is elérő, magról szaporodó arakuaria fenyőfélék. A természetes folyamatoknak megfelelően elöregedtek, kidőltek és beleestek a mocsárba, lesüllyedtek az aljára és évezredeken keresztül elzárva a levegőtől nem tudtak elkorhadni.
A területet aktív vulkanikus tevékenység miatt gyakran rázta meg földrengés, és a lávakitörés nagy mennyiségű magas só- és ásványtartalmú hamuval borította be. A víz által bemosott ásványok, sók megtelepedtek a fák belsejében, és egy idő után felváltották a szerves rostokat, ami a fák megkövesedését okozta. Ezek a folyamatok alakították ki a világon egyedülálló színek sokféleségét.

Az éghajlat azóta nagyon megváltozott, ez a földrész északra tolódott. Arisona elsivatagosodott, az eróziaó lassan lemosta a talajt a farönkökről, amelyek így a felszínre kerültek. Az indiánok fedezték fel a rendkívül kemény és szép kőzeteket, melyekből ékszereket, szilánkjaikból nyílhegyeket készítettek. A vasút kiépítése utén vagonszámra hordták el az értékes rönköket. Előfordult, hogy kristályok után kutatva a helyszínen dinamittal robbantották szét. Az USA az Arizona Petrified Forest (kővévált erdő) Nemzeti Parkot 20 éve törvénnyel védett területté nyilvánította. Sajnos mára csak töredéke maradt meg az ősrégi fáknak. A ledőlt, fekvő fákhoz egész közel kell menni, hogy a keresztmetszetükön látszódjon, ezek nem fák, hanem kőrönkök. A legnagyobb átmérője 1 méternél kisebb, gyakoribbak a fél méter küröliek. Itt tilos gyűjteni. Magánterületen, a Nemzeti Parkon kívül kb. 2000 méter magasban, 5-10 méter mélységből több tonna súlyú rönköket kell felszínre hozni. Ha valaki talál rönköket, még rengeteg munkát végez el a teljesen feldolgozott állapot eléréséig.

A lapok levágása olajhűtéses gyémánt-fűrésszel történik sok-sok órán keresztül, majd napokon át egyre finomabb anyagokkal csiszolják simára, nagyon óvatosan, hogy nehogy eltörjön a fa. Az esetleges törésből származó darabokból ékszereket készítenek. A polírozott felület olyan kemény lesz, hogy csak gyémánttal lehet megsérteni. A fényét sohasem veszíti el.

A készlet egyre fogy, ezért már ma is nagyon értékes, idővel amikor már igazán ritkasággá válik a természetnek ez a valódi mesterműve még drágább lesz.

A természetnek ez a valói mesterműve a falon képként, lábakra állítva asztalként, esetleg padozatba építve kőintarziaként csodálats dísze lehet a lakásnak. Ezt látni is gyönyörűség. Személyes megtekintéssel győződjön meg a természet alkotta drágakövek szépségéről.