Szőnyegek

Szőnyegeink tradícionális szőnyegkészítő területekről származnak, a rájuk jellemző motívumokkal, különböző csomózási technikák kézi alkalmazásával. Ebből adódóan a szőnyegek hagyományt és időtálló értéket képviselnek. Értékét a készítés egyedisége adja. A beléjük dolgozott csomók száma az érték: ez négyzetméterenkénti 90 ezertől másfél millió csomóig is terjedhet, attól függően, hogy selyem vagy gyapjú az alapanyag. Az alapanyag összetétele, a csomó száma, a szőnyeg mérete és mintája a perzsaszőnyeg értékének mérője. A szőnyegek több generációt is kiszolgálhatnak. A nomád szőnyegekre jellemző az egyéni, főként geometrikus, törzsi formavilág, a motívumgazdagság, és a sötétebb árnyalatok dominálnak. A városi szőnyegekre pedig az előre megtervezett, rendkívül bonyolult mintázat és a precíz kidolgozottság jellemző.

Iráni selyem-, és gyapjúszőnyegek

Az iráni szőnyegek fajtái, típusai, mintázata régiónként különbözik. A gyapjú szőnyegek alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: a vidéki nomád törzsek által készítettek a nomád szőnyegek, és az egy-egy város kultúrájához területenként eltérő szín- és motívumkinccsel kötődnek a városi szőnyegek.

Törzsi és nomád szőnyegek: zömében geometrikus mintájú, stilizált állatokat, növényeket ábrázoló szőnyegek, amelyeket asszonyok és lányaik készítenek.
Afshar, Bakhtiari, Belutch, Babaheidar, Gabbeh, Gholtuk, Guchan, Khaskai, Khorramabad, Kolyai, Lori, Nasrabad, Senneh, Shiraz, Shahsavan, Yazd, Wiss

Falusi házipari szőnyegek: a tradícionális geometriai mintákat meghagyva, ívelt formákat és jóval gazdagabb színvilágot tartalmaznak.
Ardekan, Bibikabad, Bortchalu, Borujerd, Darjazin, Endjilas, Ferdus, Goravan, Hamadan, Hosseinabad, Karadja, Kamseh, Lilian, Kelardasht, Lambaran, Malayer, Maslagan, Mahal,Mehreban, Meskin, Reihan, Tuyserkan, Zanjan, Zageh

Városi műhely szőnyegek: manufaktúrákban, szőnyegtervező művészek tervei alapján készülnek.
Abadeh, Ahar, Ardebil, Bidjar, Djozan, Djoshegan, Heriz, Isfahan, Keshan, Kashmar, Kerman, Meymeh, Mehraban, Mashad, Mir, Mud, Nain, Nahavand, Saruk, Sarabian, Sabzevar, Sarab, Sanandaj, Saveh, Serabend, Sirjan, Rudbar, Tabriz, Veramin, Yalameh, Qum

Afgán gyapjúszőnyegek

Az afgán szőnyegek fő alapanyaga a gyapjú, a pamut vagy ritkábban a selyem. Szőnyegeikre az egyszerű, geometrikus minták és színek a jellemzőek. Nagyon mutatósak és kellemes meleg színhatásúak. Legjellegzetesebb a vörös-fekete összeállítás.

Andkhoi, Aqcha, Belutch, Beshir, Bokhara, Daulatabad, Hatchlu, Jainamaz, Kunduz

Pakisztáni gyapjúszőnyegek

A pakisztáni szőnyegek többsége az úgynevezett „bokhara szőnyegek” családjába tartozik. Ezek a szőnyegek színeikben eltérnek a hagyományos szőnyegektől. Készítésüknél használnak gyapjút és ritkábban selymet. A pakisztáni szőnyegekre a precíz, szép kidolgozottság és egyéni színvilág jellemző.

Karachi, Lahore